I fredags fick lilla A leka med en tom äggkartong, efter en stund blev hon röd runt munnen och hon fick även nässelutslag på ena armen. Eftersom det gav samma symptom som när hon reagerade mot mjölkproteinet så visste vi direkt att hon även måste vara allergisk mot äggprotein. Så från och med i fredags uteslöt vi även ägg från min och lilla A's kost.
Ringde BVC i morse och fick då bekräftat att det troligtvis rörde sig om allergi mot ägg. Då äggproteinallergiker även brukar reagera mot fisk så tyckte hon att vi skulle provocera genom att jag ska äta fisk och se om lilla A får någon reaktion. Men jag tror att vi väntar lite med det. Just nu kör vi med köttfärssås för att se om hon är överkänslig mot röda produkter och i helgen ska vi återigen införa mjölkgröten för att se om lilla A fortfarande är allergisk mot mjölkprotein. BVC-damen sa att vi inte skulle ha för höga förväntningar eftersom hon nu även reagerat på ägg. Förhoppningsvis kommer hon att växa ifrån det men det är även möjligt att hon kommer att vara allergisk hela livet.
Vi har ett läkarbesök inbokat nästa vecka och då ska vi gå igenom en massa. Vi kommer troligtvis att bli skickade vidare till Barnmedicin för en ordentlig utredning. Det finns nämligen så mycket mer hon kan vara allergisk mot eftersom hon nu redan reagerat på två saker.
- Fisk (som jag nämde här ovan) och fiskrom.
- Kyckling, höns, kalkon mfl. Då de flesta fjäderfä är uppväxta på ägg-, fisk-, och sojamjöl så kan rester från dessa proteiner finnas kvar i köttet som en allergiker kan reagera på.
- Sojaprodukter och baljväxter. Sojaproteinet liknar det protein som finns i mjölkprodukter och skulle man ersätta mjölkprodukterna med sojaprodukter kan kroppen "tro" att det är mjölkprotein och då reagera på sojan. Detta är inget man brukar växa ifrån så därför ska man vara restriktiv vad gäller sojaprodukter till barn.
- Luftvägsallergier. En väldigt allergisk person kan få sk "korsallergier" och även reagera på pollen, pälsdjur m.m. Ett barn som har många allergier ska ALDRIG utsättas för tobaksrök då detta kan utlösa luftvägsallergi.
För tillfället känns det som att hon (och jag) inte får äta någonting, att mjölk och ägg finns i allt. Och den största rädslan är att hon skulle råka få i sig någonting av misstag då någon tänker att "lite grann kan inte skada". Därför känner jag att det är säkrast att hålla sig hemma där man vet vad man får. Och framförallt så är man inte till besvär.
Lite info (som delvis är hämtad här) om äggproteinallergi får avsluta inlägget.
Äggproteinallergi är en av de vanligaste födoämnesallergierna hos barn. De allra flesta växer ifrån den, vid fem till sex års ålder kan de flesta äta ägg igen. Äggprotein är ett starkt allergen och känsliga barn kan reagera inte bara vid direkt kontakt med ägg utan även via luften när man tillagar äggrätter. (Detta fick vi erfara på Juldagen, vid ombyte till pyjamas upptäckte vi att lilla A hade nässelutslag över hela kroppen. Vi hade ingen aning om vad det var då men gissade kanske att det kunde röra sig om värme/kyla. Nu är det självklart att det var den hemmagjorda bearneisen som hon reagerade på.) Känsliga barn tål inte heller äggpenslade bakverk, eller att man till exempel steker på samma stekjärn som strax innan använts till omelett. Även äggkartonger kan innehålla äggrester (det var så vi märkte att lilla A var allergisk). Äggallergin minskar med stigande ålder, men ska man pröva om barnet tål ägg ska det göras först efter kontakt med läkare och eventuellt efter hudtest. Har barnet reagerat kraftigt tidigare (andnöd osv.) ska prövningen göras under överinseende, till exempel på barnmottagning. En del vaccin odlas i kycklingembryon och därför kan spår av äggprotein (ovalbumin) finnas i vaccinet. En del äggallergiker reagerar på detta och därför ska man alltid rådfråga läkare innan man blir vaccinerad.
Vi har blivit hyfsat bra på att läsa innehållsförteckningarna när vi är och handlar, men precis när vi lärt oss de gamla så kommer det fler ingredienser som vi nu måste undvika. Det som vi tycker är svårast är att hitta snarlikna produkter som smakar hyfsat. En sak har vi lärt oss och det är hur oerhört viktigt det är att producenten tydligt informerar vad som ingår i produkten. Tidigare tänkte man inte så mycket på det men nu när man insett vad som kan hända....
De nya produkterna vi måste undvika är dessa:
Heläggspulver, Hönsäggvita, Äggalbumin, Ägglobulin, Äggula, Äggulepulver, Äggvita, Äggvitepulver, Ovalbumin, Albumin (är antingen mjölk- eller äggprotein, kontakta tillverkaren), E1105 (finns enbart i utländska ostar men deklareras sällan). Ovo betyder ägg.
Hej! Det är jätte syn om lilla A om hon är så allergisk. Och att du också måste tänka så mycket på vad du äter. Som tur är har ni en så duktig kock ihuset. Vi hoppas att det inte är mer nu, jag tänker jätte mycket på er hoppas jag kan hjälpa er med något nån gång. Stora och många kramar från mamma o mormor
SvaraRadera